EL JOC DE L’OCA. UNA FICCIÓ EDUCATIVA SOBRE CARTOGRAFIA.
Presentació de recurs
Zig~Zag – le jeu de l’oie és una pel·lícula de 1980 dirigida per Raúl Ruiz. Aquesta obra francesa, subtitulada Une fiction didactique à propos de la cartografia, explora de manera única el tema de la cartografia mitjançant un enfocament experimental i narratiu. La pel·lícula se submergeix en un joc metafòric on el mapa i el territori s’entrellacen en una sèrie d’episodis que desafien la percepció de l’espectador.
En Zig-*Zag – Le jeude l’oie. Uneix fiction didactique à propos de la cartographie (1980) Raúl Ruiz ens presenta al senyor H, un pobre home perdut en la campanya francesa que necessita traslladar-se amb urgència a un punt de la ciutat per a realitzar un tràmit. Al costat de la ruta H demana ajuda a dos desconeguts, els qui en lloc de prestar-li un mapa o donar-li indicacions, li ordenen que tiri els daus que es troben sobre el tauler d’un joc de taula. L’atzar dicta que la cita tindrà lloc en el caseller 14 i cap a allí H emprèn un viatge. Com si fos part d’una fantasia borgeana, H progressivament descobreix que està vivint un “malson didàctic”, ja que és al mateix temps jugador i dau en un descomunal Joc de l’Oca: els barris, la ciutat, el país i el continent són part d’un joc que aconsegueix en el final de la pel·lícula una escala còsmica. Com una operació surrealista, Ruiz fa coexistir en una mateixa taula al mapa i al tauler de joc i, per mitjà d’arbitraris canvis d’escales i de la transformació de l’itinerari en laberint, posa en evidència no sols la (i)lògica de la representació cartogràfica sinó, més fonamentalment, la naturalesa inestable de les relacions entre territori, paisatge i mapa que sustenten el mateix espai que habitem.
Irene Depetris Chauvin. Geografías afectivas. Latin America Research Commons, 2019
Aquesta pel·lícula va ser un encàrrec de la televisió francesa amb motiu de l’exposició Cartes et figures de la Terre al Centre George Pompidou de París.