EL GEST CARTOGRÀFIC. Dibuix, llenguatge, filosofia.

Presentació de recurs

Escrit en l’aigua és el nom d’una exposició de l’artista Èlia Llach, celebrada a La Virreina, Centre de la Imatge de Barcelona, entre el juny i l’octubre de 2022.

Amb motiu d’aquesta exposició, Élia Llach convida al filòsof Miguel Morey ha reflexionar entorn de la seva obra. Ocasió que Morey aprofita per a parlar-nos, entre altres coses, sobre l’origen del terme grafein. Terme procedent del grec clàssic i que significa traçar una línia.Es feia servir per referir-se a una ferida a la pell, però també està relacionat amb l’aparició dels primers mapes i en conseqüència, amb l’aparició del dibuix.

 

 

Miguel Morey, minut 12:00 del video. En el que té a veure amb aquesta zona de indistinción entre el que és dibuixar i el que és escriure, el primer indici són els mapes (…) El primer gest a considerar llavors, és el gest cartogràfic, el gest que dibuixa un mapa. (…) En un mapa el que es fa és marcar una direcció, assenyalar uns llocs de referència, inscriure’ls perquè no s’oblidin, perquè quedi constància en la memòria. Però inscriure’l d’una manera que pugui ser comprès en absència de l’autor que el va inscriure. (És a dir, comparteixo una experiència amb un altre que no soc jo)

Territori referenciat


Desplaça cap amunt